סבא הוא גם אבא של אבא
על העברה בין דורית של דפוסי הורות, ועל סבאות מיטיבה כיום
קהל היעד
סבים וסבתות, בני הגיל השלישי
תוכן ההרצאה
להרצאה שלושה פרקים:
א. מנגנון ההעברה הבין דורית – כיצד משפיעה ההורות שלנו על ההורות של ילדינו.
דפוסי וביטויי ההורות שלנו. הדוגמא האישית שנתנו כהורים. הם ללא ספק, הגורמים העיקריים שמשפיעים ומעצבים את ההורות של ילדינו. לטוב ולרע. אמנם לכל אב יש אינסטינקט אבהי טבעי (כדברי דר' עלי כ"ץ), שבמרכזו אהבה ללא תנאי לילדיו, והוא רוכש עוד ידע וכלים מהורים עמיתים, ומגורמי מקצוע ככל שהוא פונה אליהם, אך ברגעי האמת – רגעים בהם נדרשת אבהות נוכחת, מעורבת, פעילה, או רגעים בהם ההתנהגות של הילד או מצבי סיכון שהוא נקלע אליהם, מציפים אצל אביו רגשות עזים המחוללים סערת רגשות, או טראומות ("פצעים"/ "שריטות") מהעבר – תגובותיו יהיו על פי רוב דומות לדפוסי ההורות אותם חווה כילד בבית הוריו. יחד עם זאת, ישנם גורמים שמווסתים/ ממתנים את ההשפעה העוצמתית של ההעברה הבין-דורית. כמו למשל: מודעות, אימון בשליטה וויסות רגשי, ועבודת צוות מתואמת ומשלימה של שני ההורים.
ב. הבשורה של האבהות החדשה.
יותר ויותר אבות מבקשים להיות יותר ויותר נוכחים ומעורבים בחינוך וגידול הילדים, ולחוות חוויה של משמעותיות דרך חיבור ותקשורת רגשית עם הילדים. זאת לעומת האבהות המסורתית והגבריות המסורתית שבה תפקידי האבות מוסללים לתפקידי פרנסה והגנה, ולהימנעות מביטויים רגשיים. משאלת האבהות החדשה קוראת תיגר על האבהות המסורתית, ומייצרת מגמה ושינוי חברתי הולך וגדל.
ג. אתגרי ההורות כיום – ואיך סבא יכול לעזור?
ההורים כיום מתמודדים עם אתגרים רבים בהורות. ביניהם: עומס גדול של משימות ומטלות. פערים בין דוריים. היחלשות הסמכות ההורית. בלבול וחוסר אונים אל מול תהליכי התבגרות מואצים של הילדים, ועוד.. סבים יכולים לעזור במגוון דרכים מעבר לשמרטפות ותמיכה חומרית: אמפטיה ותמיכה רגשית, ליזום מפגשי איכות של סבא – אבא - נכד, לתת עצות "מדויקות ורגישות" (יש דוגמאות בהרצאה), לספר לנכדים על אבא שלהם, בעיניים מעריכות ומיטיבות, ולהזמין אותם לשוחח ולשתף יותר את אביהם. ומעל הכל – העזרה הטובה ביותר שיכול סבא לתת לבנו האבא, היא לשוחח אתו על יחסי האב – בן שביניהם. לבטא במילים את האהבה והגאווה שהוא חש כלפיו.
פרטים נוספים
משך ההרצאה: שעה
עלות: יסוכם עם המזמין